sobota 27. února 2021

The United States vs. Billy Holiday

Virtual Screening




Herecké obsazení:

Andra Day – Billy Holiday

Trevante Rhodes - Jimmy Fletcher

Tyler James Williams - Lester Young

Evan Ross - agent Williams


 Režie: Lee Daniels

 



Další z virtuálního promítání se týkal ambiciózního filmu popisující nelehký život americké zpěvačky/herečky Billy Holiday a její boj za lidská práva, problémy s americkou vládou, jež podněcovala především zpěvem konkrétní písně „Strange fruit“, která se dotýká lynčování.



Režisér filmu miloval muzikály už od dětství, po zhlédnutí biografického filmu o Billy Holliday z 80. let věděl, že chce režírovat. Zde se mu podařilo dát dohromady herecké obsazení a štáb, který žil a dýchal filmem, chtěli, aby posloužili Billy. A také jakoby chtěli dokázat, že jim náleží místo v týmu. Scénář k filmu vyšel z pera spisovatelky Suzan-Lori Parks, první afro-americké ženy, která kdy byla oceněna Pulitzerovou cenou.

Andra Day byla volba pro roli hlavní představitelky především pro svůj perfekcionismus, který sdílela s Billy. Režisér Lee Daniels znal její píseň, která zněla v rámci jeho show Star, kde se objevil i představitel agenta Williamse, Evan Ross, ostatně jeho příjmení vám může být povědomé – ano, jedná se o syna Diany Ross, která si zahrála postavu Billy Holiday ve snímku z roku 1972 – Lady sings the blues. A v roli Lestera Younga, skvělého jazzového saxofonisty, připadla Tylerovi Jamesovi Williamsovi, kterého jsem měla tu čest poznat osobně při natáčení seriálu Whiskey Cavalier, který se natáčel převážně v České republice. Ten si získal režiséra při castingu mimo jiné i tím, že přišel natolik připravený, že nad castingem přemýšlel do všech detailů včetně oblečení, kdy se nesnažil sehnat historický kostým, ovšem měl na sobě moderní styl, ve kterém působil adekvátně té době.

Režisér se především snažil poukázat na rozdíl mezi černochem tmavé pleti a černochem světlé pleti. Film se dotýká i tématu feminismu. Ovšem hodně materiálu zůstalo na zemi ve střižně, jelikož hlavním zaměřením byl samozřejmě boj, který proti Billy vedla americká vláda. Popisuje jak lidé chtěli tuto krásnou, silnou ženu černé pleti ovládat. A dle slov tvůrců se spíše než o biografický film jedná o politický špionážní milostný příběh. 


Jedná se o první hereckou (a rovnou hlavní) roli americké zpěvačky Andry Day. Když zmiňuji fakt, že Andra je spíše světu známá jako zpěvačka, písně zde hrají také jednu z hlavních rolí, a v panelové diskuzi se tvůrci dotkli toho, že písně sice byly natočeny mnohdy naživo a poté ještě jednou v postprodukci ovšem obzvláště v případě již zmíněné Strange fruit, kvůli které se Billy dostávala do velkých problémů, do finálního střihu byla vybrána živá verze pro svou syrovost a způsob, jakým slova písně posluchače chytnou a nutí jej opravdu vnímat jejich smysl a naléhavost. Dle slov tvůrců živá verze totiž měla zcela jiný náboj i s odkazem na to, jak byli svědky toho, jak se Andra postupně víc a víc přetransformovávala do role jedné z největších jazzových zpěvaček. S velikou a zodpovědnou rolí se popasovala se ctí, a určitě ji neminou ocenění. Všechny herecké role byly adekvátně kvalitně obsazeny. Ocenila jsem i elegantní střih a kameramanský um obzvlášť ve chvílích, kdy jsou postavy pod vlivem drog.

Jeden z filmů, který si určitě v budoucnu kvůli příběhu, hereckým výkonům, hudbě a zpěvu velmi ráda uvidím, a snad i na velkém plátně, které Andře a odkazu Billy Holiday bude určitě  slušet. 

EDIT: v noci z 28.02.2021 na 1.3.2021 získala Andra Day ocenění Zlatý glób za herečku v hlavní roli ve filmu - žánru drama. 

  🌟🌟🌟🌟🌟



Žádné komentáře:

Okomentovat