úterý 23. února 2021

 SOUND OF METAL

Virtual Screening




Herecké obsazení:

Riz Ahmed – Ruben

Olivia Cooke – Lou

Paul Raci - Joe

 

Režie: Darius Marder

 

Dalším v pořadí z virtuálního promítání byl film Zvuk kovu (Sound of Metal). Režisér Darius Marder se inspiroval nedokončeným dokumentem Metalhead o osudech metalové skupiny, kterou tvořili životní partneři, jež žili kočovným životem a v obytném voze putovali po Spojených státech do míst, kde odehráli koncerty. Bubeníkovi kapely však v rámci jednoho z nich prasknou ušní bubínky a Ruben je postaven do situace, jež jej zachytila zcela nepřipraveného, kdy byl vystaven novým podmínkám a byl nucen zastavit se, přehodnotit svůj dosavadní život a zamyslet se co cítí, a jak se k dané situaci postaví a jak se zachová.

 

Režisér v následné besedě popisoval například fakt, kdy se Riz s představitelem jedné z důležitých postav, která postavu Rubena na jeho cestě ovlivní, do společného natáčecího dne nepotkal, aby bylo setkání autentické. Jednalo se a o postavu Joea, kterou ztvárnil Pau Raci, sám dítě hluchých rodičů, veterán, věřící člověk, který hraje také důležitou roli v komunitě neslyšících. A ten měl například pro Rize připraveny motivační karty, a každý den mu vždy kartu s novým moudrem podstrčil a Riz ji nosil v kapse kalhot. Stejně jako hlavní postava Ruben i Riz je perfekcionista a stejně jako postava Rubena i Riz se byl nucen přimět se k odevzdání, netlačit na pilu, naslouchat postavám a naslouchat srdci.

Je nutno podotknout, že zvuk představoval jednu z dalších hlavních rolí filmu. Režisér, kameraman a zvukař dokonce navštívili odhlučenou komoru, strávili cca týden na „bootcampu“, kde společně řešili roli zvuku a jakým způsobem s ním budou pracovat, aby působil organicky a nenuceně.  Protože jedním z cílů bylo šokovat diváky zvukem, případně jeho absencí či křehkostí.

Režisér také zajímavě rozebíral název filmu, kdy vlastně představuje tříaktovou hru, kdy každé slovo „sound /zvuk“ i „metal/kov“ ostatně i předložka „of" = vztah mezi částí a celkem“ představuje jednotlivé kapitoly. Nechám na divákovi, aby tyto kapitoly postupně rozkrýval J

 🌟🌟🌟🌟🌟


Žádné komentáře:

Okomentovat