středa 29. listopadu 2023

 

Dogman


Režie : Luc Besson

Scénář: Luc Besson

Kamera: Colin Wandersman

Hudba: Eric Serra

 


Osobní účast Luc Bessona na projekci k ukončení 26. FFF bude asi highlight letošního roku.

Ke každému jeho filmu se vážou nějaké mé vzpomínky, nicméně už 30 let platí, že jeho Léon: The Professional Movie ještě nikdo z žebříčku mých nejoblíbenějších filmů nesestřelil.
A to teda ani Dogman. Přestože je to úžasný film! Caleb Landry Jones v něm září spolu s psími hrdiny. Tíhu hlavní postavy zvládá bravurně, ve všech polohách je velmi uvěřitelný, jeho transformace jsou neskutečný. Rozhodně se na film podívám v brzké době ještě jednou, protože samozřejmě podle Murphyho zákona jsme seděli zrovna vedle největších deb... rušivých elementů v sále a chci se na to pořádně soustředit a užít si filmařský masterpiece.

A tak zpět k Lukovi. Nejenom že obhájil skvělý scénář, zkušeně vykresluje postavy, skvěle prolíná časové linky, a divákovi se tak rozkrývají určité sekvence událostí. Také skvěle balancuje na hraně dramatu a komedie. Ale u dramatických scén se prostě nechcete smát, jen si pomyslíte, že kdyby to nebylo tak vážné, určitě byste se smáli, až se asi ve dvou případech neudržíte.

Konflikt, dobro, zlo, trauma, uzdravení, zrada, láska, pejsci, divadlo, Shakespeare a jak takovýto mix funguje krásně zobrazí právě Dogman. Nechte se unášet bravurní filmařinou.

A jaké bylo natáčení s pejsky, jak skvělý je CLJ, proč zrovna daná hudba, cenné rady začínajícím filmařům - to vše si beru a ukládám do pomyslné škatulky "Učíme se od nejlepších".

Žádné komentáře:

Okomentovat