středa 25. května 2022

 

TOP GUN: MAVERIC

Režie: Joseph Kosinski

Předpremiéra : 25.05.2022 

 



Viděno v rámci ČSFD projekce v předpremiéře 25.5.2022.

Čekalo se dlouho, a to čekání stálo za to. Hraje film na nostalgickou notu 80/90tých let? Ano. Jsou ve filmu použité věci, co fungovaly v jedničce? Každopádně. Vadí to? Rozhodně ne! Už název napovídá, že se příběh bude odehrávat okolo postavy Toma a není ambice rozehrávat to na nějakou notu připravovaného celého "Top Gun univerzu". Tomův Maverick je stejný paličák a nepřítel určitých autorit. Jedná a žije na hraně jak na cvičišti, tak i na bojišti. Dějová linka nechává jeho postavu v kleštích Sophiiny volby, protože ať učiní jakékoliv rozhodnutí, někomu ublíží. Snahu vypořádat se s bříměm minulosti Tom zachycuje herecky velmi realisticky. V týmu Top Gunu se objevují stejné stereotypické charaktery postav, které člověk poznává ze svých zkušeností a ze svého vlastního okolí, ovšem s tím rozdílem, že zde jde o životy. A jak je důležitý výběr svého "wingmana". A jak je důležitá spolupráce v týmu (korporáty by mohly vyprávět).

Fanoušci a pamětníci prvního dílu zajisté ocení návrat Vala Kilmera aka Ice. Jennifer Connelly je neuvěřitelně krásná žena, a jedna z mála, která viditelně umí svůj věk nosit s noblesou. Nástupce "Goose" (Anthony Edwards), představitel Goosova syna, Miles Teller, roste herecky a typově byl vybrán naprosto skvěle. Ať je Tom jaký je, přes jeho afektované skákání na gauči v talk show, přes jeho inklinaci k scientologické víře se musí nechat, že na sobě maká, nic si nebere ani nedává zadarmo, z jeho vlastních kaskadérských kousků asi Jerrymu Bruckheimerovi musí vstávat vlasy hrůzou na hlavě a produkčím taky. 

Na Měsíci už teda natočit film jako první nestihne, ale kdo z herců může zase říct, že kvůli roli prodělali intenzivní trénink aby mohli sednout a pilotovat stíhačku!

Po odeznění titulků člověk odchází z kina s pocitem, který nebývá samozřejmostí, a to, že dvojka měla smysl. Díky Tome! 

PS: It´s not in the cockpit, it´s in the pilot! ❤️

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Žádné komentáře:

Okomentovat