čtvrtek 26. ledna 2023

 

THE BANSHEES OF INISHERIN

Režie + scénář: Martin McDonagh



 Sledujeme příběh dvou kamarádů na opuštěném irském ostrově, kdy jeden již si již přátelství dál nepřeje a druhý se snaží přijít na to, co se stalo, a snaží se se situací vyrovnat tak, jak mu kapacita jeho dosavadního života dovolí, zároveň se nevzdává, protože stále nechápe, proč by kamarád jejich vztah jen tak ze dne na den dokázal zavrhnout.

Divák si myslí, že mu tvůrce představí vtipnou konverzačku malé opuštěné vesničky. Ovšem není tomu tak. Postupně chápeme, že tento příběh není jen o vztahu mezi těmito dvěma kamarády. Do hry zasáhnou významně roztodivné charaktery, tak jak se na odlehlý, opuštěný ostrov sluší a patří. každá jednotlivá je vystavěna bravurně. 

Musím říci, že opět skvělý zážitek. Herecké výkony každičkého jednotlivého herce byly výsostné a přirozené. Colin Farrell za svou postavu jednoho z kamarádů začíná sbírat ocenění a za pár týdnů se dozvíme, jestli dosáhne na pomyslný hollywoodský Olymp. Osobně tedy vnímám, že letos je ročník a mužská herecká kategorie v hlavní roli hodně silná, ovšem nejvíce si myslím, že si to stejně zaslouží Austin za ztvárnění Elvise. Ovšem zde mě zaujal ještě jeden výkon o něco více, a to Barry Keoghan, který mi velmi připomínal stejně skvělý výkon Dicapria jako Arnie Grape ve filmu Co žere Gilberta Grapa. Tady mám pocit že, při vší úctě, jeho výkon byl o něco náročnější a nopromenit minaci na Oskara za herecký výkon ve vedlejší roli by si bez diskuze zasloužil.

Jinak chemie mezi hlavními dvěma postavami funguje, což už zajisté vyzkoušeli v jejich předchozím filmu V Brugách. Ten jsem neviděla a už jej mám na seznamu jako "domácí úkol". Hudba byť v určitých momentech hraje hlavní roli, vůbec neruší, a naopak ve slovních výměnách je vidět síla, herecký, scénáristický a režisérský um, jež je umocněn ještě naprosto tichým hledištěm.

Délka filmu za mě akurátní, Martin bravurně balancuje mezi odlehčenou komedií, aby na vás vzápětí poslal pravý hák, pak vás nechal vydýchat, a pak už jen stupňuje své napětí a vy nemůžete odhlídnou jinam, drží vás zkušeně v rohu ringu kde vám pak uštědří ránu do solar plexu a ještě vám věnuje ránu z milosti do spánku. Vám nezbyde než hledat ve svém nitru odpovědi na otázky, protože zkušeně a inteligentně zde scénáristicky nepředkládá věci prvoplánově, nepodsouvá klišé a člověk má potřebu zamýšlet se nad tím, jak to vlastně má on sám ve svém životě. 

Že to má silný dopad bylo vidět i na tom, že jak normálně lidé vybíhají okamžitě při začátku titulků, byli jsme překvapeni, jak plný sál zůstal až do rozsvícení světla.

Za mě hodnocení:

Režie:  🌟🌟🌟🌟🌟

Scénář: 🌟🌟🌟🌟🌟

Kamera: 🌟🌟🌟🌟🌟

Herecké výkony: 🌟🌟🌟🌟🌟


Žádné komentáře:

Okomentovat