neděle 11. února 2024

 

LUX AWARDS 2024

 

  • 20 000 SPECIES OF BEES
  • FALLEN LEAVES
  • ON THE ADAMANT
  • SMOKE SAUNA SISTERHOOD
  • THE TEACHER´S LOUNGE 

 


20 000 SPECIES OF BEES

Bohužel jsem neviděla, ovšem film se španělskou náladou, vřelým přístupem, paralelou s včelami a včelím seskupením, mladá duše hledající vlastní identitu a laskavý přístup generace prarodičů dává tušit laskavému filmu. Rozhodně si v budoucnu nenechám ujít. 

FALLEN LEAVES

Kuolleet lehdet / Karaoke blues - finsko-německý počin Akiho Kaurismäkiho se možná dá popsat, ovšem zážitek není přenosný, Akiho musíte zažít. Příběh dvou zbloudilých duší, které k sobě hledají cestu a život jim do cesty klade spoustu překážek, a nemyslím tím jen externí vlivy, hlavně u hlavního hrdiny divák sleduje jeho vnitřní boj a čeká, jak a jestli vyjde jako vítěz. Snímek doplňuje skvělý jemný soundtrack a speciálně jedna píseň z "karaoke baru" ve vás bude rezonovat ještě dlouho po shlédnutí. Filmem provází vesměs minimalistické hraní ovšem tam, kde to hlavně v hlavním hrdinovi vře, je herec schopen vše vyjádřit v pohledem a kameraman to je schopen zachytit. Minimalistický pohyb a mnohdy až statické záběry ostatních aktérů, někdy až teatrální herectví vedlejšího herce doplňují vtipné hlášky pronášené s finskou suchostí a kamennou tváří, a na diváky působí a nikdy se neminou účinkem. A zasmějete se i v momentě, kdy Aki vložil scénáristicky vtipný střih a divák až na druhou dobrou si uvědomí, že humor fórku je hodně černý. Kudos! Někdo měj dojem otevřeného konce, za mě to mělo celkem "uzavřený směr" a v člověku se rozlila vlna klidu. Film dostal ocenění poroty v Cannes a probojoval se do užšího výběru v boji o cenu Akademie v sekci neanglický film.

ON THE ADAMANT

Francouzsko-japonský dokument odehrávající se v srdci Paříže, na lodi Adamant, což je denní stacionář. Divák sleduje životní příběhy a denní překážky návštěvníků s různými druhy a stupni duševní poruchy. Byla jsem mírně řečeno v šoku, jak dokáží popsat své pocity, co se v nich odehrává, a jejich popis dává naprosto smysl a sedí jako p***l na hrnec. 

SMOKE SAUNA SISTERHOOD

Toto je dokument v koprodukci Estonska, Francie a Islandu. Hlavními aktérkami jsou ženy. Nahlédneme na první pohled do rituálů severského saunování. Ovšem během vyprávění nahlédneme pod pokličku takových témat, jako dick picky, situace kdy se smějeme, abychom následně poslouchali otevřené zpovědi o coming outu, porodu mrtvého dítěte, znásilnění, vztazích s rodinou. Dokument na první pohled nenávazná témata, případně udírnu propojuje, intimními zpověďmi, rituály očištění, a to v průběhu všech ročních období, a zdůrazňuje ženskou pospolitost, důležitost psychického očištění, sdílení, neignoraci, protože takové příběhy se mohou týkat kohokoliv v našem okolí. Navíc mě potěšilo, aniž bych chtěla jakkoliv diferenciovat, kolik mužů se projekce zúčastnilo.

THE TEACHER´S LOUNGE

Německý příběh ze základní školy, kdy hlavní postava učitelky je nucena řešit případy opakovaných krádeží, kdy je nucena potajmu natočit, co se děje, aby zjistila, že věc se má zcela jinak. Pak dilema, jak s danou osobou naložit. Film poukazuje na stigmatizaci, nebezpečí pomluv, sílu davové psychózy, moc moderního/ virálního světa, sílu spolupráce a pospolitosti dynamiku ve společnosti/kolektivu. A co mě, jako bývalou pedagožku, potěšilo, nástrahy a nebezpečí a problematika, jakým jsou dnešní pedagogové a školní kolektiv vystaveni. Film bude letos bojovat o Oskara v sekci cizojazyčných filmů.

Žádné komentáře:

Okomentovat