neděle 10. listopadu 2019

Festival Akcent: Internet věcí



INTERNET VĚCÍ

Divadlo Archa
10.11. 2019
Festival Akcent

Nedělní večer 10.11.2019 patřil v divadle Archa představení Internet věcí, jež bylo opět součástí letošního Akcent festivalu. Téma původní autorské inscenace v produkci Johan z.ú., o jehož koncept, scénář a režii se postaral Jiří Honzírek se dotýká globální sociální tématiky zahraničních pracovníků v místních továrnách. Autor avizuje, že se nejedná o dokumentární divadlo, nýbrž že reálné příběhy daly podklad uměleckému dílu. Nicméně všechny charaktery, které herci Taťána Janevová, Markéta Hausnerová a Daniel Možnar představovali, byly vykresleny tak, že se člověk ztotožnil s prostředím i příběhovými linkami, odehrávající se během 70ti minut před našima očima.


Prostor byl zaplněn střízlivě, byť herci průběžně zaplňovali celý prostor. Centrálním dějištěm byla čtvercová plocha na podlaze. Neprozradím víc než to, že tolik obalového bublinkového materiálu jsem pohromadě nikdy neviděla J Do hry několikrát vstoupila i nejnovější technologie ve formě létajícího dronu. Herci během představení použijí pouze několik pracovních pomůcek, mikrofony a pár detailů oděvních doplňků k převtělení se do jiné postavy. Je to minimalistické a zároveň velmi efektivní. Autor si v inscenaci velmi decentně a efektně pohrává se světlem a s prostorem formou vtipných choreografických přechodů. V průběhu představení se vrací tzv. „písnička na přání“, o hudební složku se postarala Eva Rohleder. V jednom momentu sehrají určitou roli i diváci, ale to nebudu prozrazovat, ať nezkazím překvapení, jen zmíním, že se není čeho bát J

K tématu si nemůžu odpustit pár myšlenek. Divák cítí cílení na české reálie, byť je to myšleno, jak je napsáno v anotaci programu, na země východního bloku. Autor se nebojí tít do živého, respektive do svých českých řad a nastavuje společnosti pomyslné zrcadlo. Jelikož já osobně mám s personálními agenturami zkušenosti celý svůj profesní život (21 let) a přestože vím, že zaměstnávání tzv. „gastarbaiterů“ je ještě záležitost odlišná, určitě bych doporučovala a budu doporučovat, aby představení zástupci takových agentur shlédli. Mám totiž pocit, že sebereflexe se v současné době moc nenosí.

✫✫✫✫✫  z  ✫✫✫✫


foto Vít Štajf

Žádné komentáře:

Okomentovat