úterý 26. listopadu 2019

Festival Akcent: Sametová simulace



SAMETOVÁ SIMULACE

Divadlo Archa
26.11.2019
Festival Akcent

Divadlo Archa spolu s Činohrou Národního divadla, VOSTO5 a 8lidí spojili své síly a k 30 výročí Sametové revoluce společně připravili projekt, jež je rozdělen na tři části:

v  FEDERÁL
-27. a 29.11.2019
-Nová budova Národního muzea
-Tvůrčí tým: 8lidí, Michal Cáb, Jan Tomšů

-aneb revoluce z pohledu poslance. Tato část projektu vychází z dobových záznamů tehdejších jednání Federálního shromáždění od událostí 17. listopadu 1989 až po volbu nového prezidenta. Unikátním zážitkem bude, že formou divadelní, až na pomezí performance, se diváci ocitnou spolu s herci, rozptýlenými mezi diváky, na původním místě, kde se tato jednání opravdu udála.

v  KABINET
-30.11. a 1.12.2019
- Nová scéna Národního divadla
-Tvůrčí tým: Jiří Havelka (režie), Marta Ljubková, Petr Prokop (dramaturgie), Martin Černý (scéna), Andrea Králová (kostýmy)

- aneb buďte součástí jednání Václava Havla s tehdejší garniturou. Vladimír Hanzel poskytl přepis nahrávek jednání, které daly základ scénickému čtení s inscenačními rysy. Diváci se tak mohou přemístit do období od 26.11. – 9.12.1989, a být tak za pomoci „časového telemostu“ přítomni jednání mezi tehdejšími představiteli komunistické moci a Občanským fórem.



Celý projekt však odstartovala část, jež je také součástí Akcent Festivalu:

v  TRIBUNA
-26. a 27.11.2019
-divadlo Archa
-Tvůrčí tým: Ondřej Cihlář, Martin Tvrdý, Jan Brejcha, Mikoláš Zika, Martin Bražina

Po dvě odpoledne se divadlo Archa stává dějištěm letenských demonstrací roku 1989, jak si je starší generace pamatuje. Náladu zintenzivní fakt, že projekce začíná zvukovým 7miminutovým záznamem, přičemž diváci jsou ve tmě, poté se přesouvají k instalaci, na kterou se promítá záznam vybraných částí projevů a z reproduktorů sálá síla soudržnosti davu čítajícího první den 800 000 a druhý den 500 000 lidí. Máme možnost srovnání díky právě proběhlým oslavám k 30. Výročí Sametové revoluce, v jejíž předvečer jsme se my, český národ, opět byli nuceni zmobilizovat a opět se sešel na Letenské pláni dav. Nejvíce mi projel srdcem elektrický výboj, kromě Otčenáše a Motlitby pro Martu, také při jednom řečníkovi, jež v roce 1989 na tribuně sliboval, že už se nikdy nestane, aby byl český národ takto rozdělen…. Bylo vidět, že pamětníkům se vrací pocity z roku 1989 a v úctě sledují projekci, mladší ročníky jsou přirozeně a dětinsky nadšeni z instalace, až jsem měla strach, jestli jejich hrací zápal instalaci neponičí. Tvůrci vyzývají diváky, že mohou projít dovnitř do instalace. Tím dostává divák pocit, že je „v davu“. Já až v průběhu projekce zjistila, že za instalací je ještě prostor, kam se většina ztratila a záběry sledovala na historickém televizoru v prostoru evokujícím pocit obývacího pokoje. Po skončení projekce se diváci přesouvají do foyer, kde se můžou zúčastnit workshopu a dílničky.

Je důležité a hořkosladce hezké si historii takto připomínat. A podle toho, jak sugestivně působí první část projektu, TRIBUNA, vřele doporučuji zbylé dvě divadelní performance, protože to bude nezapomenutelný a neopakovatelný zážitek a mě mrzí, že mi to pracovní vytížení nedovolí, nehledě na to, že jsou divadelní představení vyprodána.

✫✫✫✫✫  z  ✫✫✫✫




Žádné komentáře:

Okomentovat