pondělí 4. listopadu 2019

Festival BOOK THE FILM 2019




Ve dnech 1.-2.11. 2019 proběhl třetí ročník festivalu Book the Film. Přístřešek opět poskytla útulná, příjemná a pro prostory velmi praktická kavárna Liberál na Praze 7. Již třetím rokem se o dramaturgii festivalu postarala zakladatelka festivalu – Jaroslava Dvorská a záštitu převzala opět Městská knihovna hlavního města Prahy. Letošní nosnou linií upoutávek (trailer byl rozdělen do tří upoutávek) byla kuchyně, vaření, jednohubky s tematicky postupným odkrýváním informací.

UPOUTÁVKA 1
UPOUTÁVKA 2
UPOUTÁVKA 3

Festival je určen všem nadšeným umělcům a tvůrcům více méně bez omezení a Jaroslava Dvorská se
i tentokrát snažila vyhovět všem přijatým filmům. Při tomto ročníku bylo přijato rekordních 38 soutěžních
a 7 mimosoutěžních filmů, které byly dramaturgicky sestaveny do bloků, které se promítaly až na výjimky paralelně ve dvou sálech.


Letos díky velkému počtu přihlášených filmů došlo k větší dramaturgické změně konceptu. Třetí ročník festivalu začal již pátečním podvečerem, který diváky příjemně naladil autorským čtením a vítáním nové knihy spisovatele Jana Štolby s názvem Nezastavitelný den (nakladatelství Cherm). Po autorském čtení následovalo promítání tří krátkých filmů Tokio vykročilo (Kenž Mizoguči, 1929), Brumes d´automne (Dimitri Kirsanoff, 1929) a Arriere-saison (Dmitri Kirsanoff, 1950). Všechny tři filmy byly obohaceny doprovodem hudebního seskupení Strakova pojízdného cirkusu (Pavla Straky, pouze náhodná shoda příjmení s moderátorem festivalu). První festivalový večer se dostalo i na promítnutí toho nejlepšího z předešlých ročníků (snímky Promítač a Poklad). Večer uzavřelo promítnutí snímku Workoholka (Jaroslava Dvorská, 2019), který vznikl v produkci Městské knihovny v Praze ve spolupráci s Free cinema.

Samotný začátek soutěžního programu nastal v sobotu v 15:00 hodin, kdy vše odstartoval organizační tým festivalu spolu s představením traileru festivalu pro rok 2019. Letos opět mezi sály a programem ladně proplouval a moderátorsky zastřešil jako vždy zábavný a profesionální Josef Straka, za fotodokumentaci a kamerový záznam vděčíme Janě Kůsové a hlasy bedlivě a pečlivě spočítala Eva Žáčková, o projekci se postarali Markéta Nedvědová a  Štěpán Olivie Turek.


Zde důkaz, že filmů letos bylo na programu opravdu hodně:
Program festivalu Book the Film 2019

Vyhlášení vítězů přišlo na řadu po 22:00 a diváci rozhodli následovně:
3. Amber (režie Jindřich Mižďoch)
2. První večeře (režie Dominik Kalivoda)
1. Beyond her lens (režie Tereza Hirsch)

Všem výhercům náleží gratulace a všem zúčastněným zasloužený potlesk. Poděkování patří všem, kdo přihlásili snímky do soutěže, a hlavně divákům, bez nichž by tvorba pozbývala smyslu. Těšíme se, co pro tvůrčí tým a pro diváky přinese ročník následující, poněvadž laťka kvality filmů je s každým rokem vyšší a vyšší.

Na závěr reportáže z letošního ročníku festivalu si opět nechávám prostor pro položení několik otázek zakladatelce a vůbec celému mozku festivalu, Jaroslavě Dvorské.
  1. Jarko, třetí ročník je za vámi. Měla jsi při prvotní myšlence, která stála u zrodu BTF, představu, že zažijeme třetí ročník, a to ve formě dvoudenní oslavy literatury, hudby, filmu a tvorby vůbec?
Původně jsem takovou představu vůbec neměla, až když jsme se sešli s mými spolupracovníky pár dní po konání 2. ročníku, Pepu Straku napadlo začít příště už v pátek, aby bylo vše připravené na sobotu. Minulý rok jsme totiž měli problém s kabelem k reprobednám a jen tak tak nás zachránil majitel restaurace pan Štorek, díky němuž jsme začali na minutu přesně. Pepa chytře proto vymyslel tuto možnost, kdy první den je slavnostním zahájením. I tak jsme se potýkali s menším stresem. Byl to vskutku krásný večer a velké poděkování patří panu Štolbovi, za poutavé čtení z jeho nové knihy Nezastavitelný den a celé hudební partě Strakův pojízdný cirkus. Byli naprosto senzační!  Druhý den jsme rozjeli filmový maraton v obou kulturních sálech Kavárny Liberál.

  1. Poučil se tvůrčí tým z minulých ročníků? Vidíte posun a co je nejdůležitější, splnil či dokonce předčil letošní ročník očekávání, které do toho zainteresovaný tým, Městská knihovna a kavárna Liberál vkládají?
Koncepce dvou dní byla pro nás naprosto nová. Každý rok jsme zatím nemuseli sekat do živého masa a my si mohli zatím stále ještě dovolit promítat všech 38 soutěžních snímků. Tvůrci nám posílali též dokumentární filmy, a ač jsme byli omezeni kapacitou času, do programu se dali včlenit i když patřili do nesoutěžní sekce. Ještě více jsme oživili druhý sál, tzv. zrcadlový salonek, který nám posloužil také k závěrečné projekci filmového nadšence pana Jana Kořínka. Jeho filmy byly původně natočeny v 60. letech na filmovou surovinu 8mm kamery jeho tatínkem. Městská knihovna nám dala příležitost festival pořádat a jsem velmi ráda, že filmaři začínají mít o Book The Film čím dál větší zájem. Líbí se mi nadšení filmových tvůrců a pestrost žánrů přihlašovaných filmů. Filmy neleží na dně šuplat a my můžeme říct „A přece se točí“.
  1. Co by sis přála, aby si diváci při vyřčení Book The Film Festival představili, či si sebou odnášeli?
S mým tvůrčím týmem si dáme za úkol více cílit na diváky, aby jich dorazilo mnohem více a mohli si užít jedinečnou atmosféru filmu a literatury v nádherném prostředí Kavárny Liberál. Stále platí, že si udělají čas až k večeru, takže z pohledu dramaturgie, budeme muset udělat malé kroky ke zlepšení. Pokaždé nám návštěvníci říkají, že se jim na akci líbilo a my máme z toho radost. Za odměnu jsme jim připravili malé pohoštění ve vinotéce dole před zrcadlovým sálem.
Veliké poděkování patří hlavním organizátorům akce: Městské knihovně v Praze, Kavárně Liberál a panu Štorkovi za poskytnutí prostor, Janu Štolbovi za autorské čtení a Strakově pojízdnému cirkusu za krásný koncert k němým filmům, Josefu Strakovi za profesionální moderování akce, Ivě Šindelkové a Evě Žáčkové za perfektní nasazení hostesek, Janě Kůsové za pořízení fotografií, divákům, kteří dorazili a našim přátelům za jejich velkou podporu!


Děkuji organizátorce Jaroslavě Dvorské za čas a vyjadřuji svůj obdiv za celkovou výdrž, odhodlání, práci, za vyhrnuté rukávy celému týmu a všem zúčastněným.
Dovolím si tvrdit, že tento ročník byl dynamicky rozdílný, už se nemůžu dočkat, co nám přinese další, tentokráte již čtvrtý ročník. Filmům a tvorbě třikrát HURÁ HURÁ HURÁ!




☆☆☆☆☆ out of ☆☆☆☆☆

Žádné komentáře:

Okomentovat