středa 27. září 2023

 

The Creator/ Stvořitel


Režie : Gareth Edwards

Scénář: Gareth Edwards, Chris Weitz

Kamera: Greg Fraser, Oren Soffer 

Hudba: Hans Zimmer

 



Předpremča v rámci ČSFD projekce. Nějaké recenze už ulítly, a z nich jsem se připravovala na celkem nezajímavou sci-fi. 
Nejprve musím zmínit hned na začátku, že někde někdo proflákl, že scénář je totálně vygenerovaný AI.... No, pokud je to pravda, o to ve větším průseru my jako lidstvo jsme. Z PR pohledu je scénář připsán jen a jedině dvěma pánům (teda pokud to nejsou "boti") a během titulků, které byly teda dlouhý jako pracovní týden, se nikde o autorství AI nepíše..... No a to je přesně jeden z důvodů, proč my herci teď v USA stávkujem. 

Pro mě příjemným zjištěním bylo, že mě "nekopou nohy", což je vždycky spolehlivým ukazováčkem. Skvělá stopáž dvou hodin měla nabušeno od začátku do konce. Hudební doprovod Hanse Zimmera nezklamal - pořád mu ale nedokážu odpustit zprzněnou Dunu.....!
Johna Davida Washingtona (syna Denzela Washingtona) jsem bohužel neviděla jako jeho postavu ve filmu, dívala jsem se, jestli je svému tatínkovi vizuálně podobný, podobný mu byl ovšem jen v hereckých polohách. Dětská herečka byla naprosto skvělá. Vizuální stránka je nesporně ohromující a co si budem:  ve srovnání s tímto počinem je Bod obnovy při vší úctě nejlepší sci-fi z Wishe.

Suma sumárum, očekávala jsem průser, byla jsem příjemně překvapena. Ale teď umění a zábava stranou. Nemohla jsem se totiž zbavit nepříjemného mrazení v zádech, když jsem si uvědomila, že se díváme na naši budoucnost. Což o to, má generace to ještě nějak doklepe, já jsem osobně strašně ráda za devadesátkový dětství. Čtu jak tu spousta lidí tady má problém se scénářem: no, ono ještě aby se nám to líbilo, když se nám nastavuje zrcadlo. To ono nikdy není příjemný. Tak ještě si uvědomit, že se lidstvo musí začít chovat jinak.... a né jako tak nějak trochu, decentně jinak. O fucking 180° jinak! A začít u sebe! A až bude někdo opět jásat, jak jsou "čet boťáci" strašně suprový a jak můžeme díky tomu ulítávat životem čtvrtou kosmickou.... a bude třeba u toho jíst, tak ať se mu to jídlo v 💩 promění  😎  Howgh.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat